253

«З горыччу і болем гляджу за тым, што адбываецца на тэлевізіі». Былая прэс-сакратарка ОНТ падтрымала Бабарыку

22.06.2020 Крыніца: Радыё Свабода

Былая прэс-сакратарка ОНТ Тацяна Курбат рэзка выказалася пра сытуацыю ў Беларусі. Пра гэта яна расказала ў сваім акаўнце ў Instagram.

Тацяна Курбат прыгадала, як у 2010 годзе з ОНТ звольнілі Сяргея Дарафеева, якія дазволіў сабе задаваць нязручныя пытаньні Лідзіі Ярмошынай увечары 19 сьнежня. Тады Ярмошына пакінула студыю.

«У 2010 годзе, у год чарговых выбараў, я была прэс-сакратаром тэлеканала ОНТ. Упэўнена, хтосьці памятае выпуск праграмы «Выбар», калі Сяргея Дарафеева звольнілі амаль у жывым эфіры. Бо адышоў ад узгодненага сцэнара і ня змог стрымаць свайго абурэньня і грамадзянскай пазыцыю. Праз што галоўная ў падліку галасоў проста выбегла з студыі. А дагэтуль цэлы год «нас гулялі» ў дэмакратыю і свабоду слова. Дазвалялі мачыць чыноўнікаў у эфіры і задаваць ім нязручныя пытаньні, прыдумлялі правакацыйныя шоу, каб жартаваць з палітыкаў, стваралі ілюзію сумленнасьці і неперадузятасьці. Мы ўсе падмануліся. Мне было 23. І я, да свайго сораму, мала што разумела ў тым, што адбываецца», — піша Тацяна Курбат.

Яна прыгадвае, што пасьля тых падзеяў звольнілася не адразу, бо было страшна страціць «працу, чаргу на ільготнае жыльлё», але пасьля звальненьня ёй «адразу стала лягчэй», а жыцьцё «не пагоршылася».

«З горыччу і болем гляджу на тое, што адбываецца ў эфіры беларускай тэлевізіі цяпер. І некалькі разоў на дзень літаральна крычу ў слухаўку маме і бабулі: „Гэта няпраўда!!! Слухайце мяне, а не БТ!!!“ А яшчэ навучыла іх глядзець правільны інтэрнэт і ДУМАЦЬ»,— напісала журналістка.

У інстаграме Тацяны Курбат ёсьць фатаздымак з знакам кампаніі аднаго з прэтэндэнтаў на кандыдацтва ў прэзыдэнты Віктара Бабарыкі. Яна запісалася назіральніцай на выбары.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

В 2010 году, в год очередных выборов, я была пресс-секретарём телеканала ОНТ. Уверена, кто-то помнит выпуск программы «Выбор», когда Сергея Дорофеева уволили почти в прямом эфире. Потому что отошёл от согласованного сценария и не смог сдержать своё негодование и гражданскую позицию. Из-за чего главная по подсчету голосов просто выбежала из студии. ⠀ А до этого целый год «нас играли» в демократию и свободу слова. Позволяли мочить чиновников в эфире и задавать им неудобные вопросы, придумывали провокационные шоу, чтобы шутить над политиками, создавали иллюзию честности и непредвзятости. Мы все обманулись. ⠀ Мне было 23. И я, к своему стыду, мало что понимала в происходящем. ⠀ После той страшной ночи, когда иллюзии разбились, - все быстро пришли в себя. Мне запретили признаваться журналистам сторонних СМИ, что исчезновение Дорофеева из эфира связано с политикой. «А иначе пойдёшь туда же, куда и твой Дорофеев», - сказал мне руководитель (который там уже не работает). ⠀ Мне было стыдно. Мне было противно. Мне было тяжело. ⠀ Не могу похвастаться, что ушла сразу же. Нет. Сейчас, конечно, сделала бы это моментально. А ещё вероятнее - ДО всего. ⠀ Как и всем телевизионщикам, мне было страшно потерять работу, очередь на жилье, стабильность... ⠀ В итоге все же уволилась. Чтобы больше никто и никогда не заставил меня терять лицо. Перед самой собой. ⠀ Жизнь моя после государственного ТВ ни на йоту не ухудшилась. Наоборот. Она стала лучше, свободнее и честнее. ⠀ Я не работала лицом в кадре. Не оскверняла невиновных. Не фабриковала данные. Не склеивала по секундам интервью для сюжета, чтобы изменить смысловые ударения, как это делали «новостники». Не вводила в заблуждение тех, кто верит «телевизору». Но я все это видела за кулисами. И достаточно нелепо «переводила» на язык других сми, которые приходили ко мне в пресс-службу с вопросами. Нелепо, потому что не умела и не хотела врать. ⠀ С горечью и болью смотрю на то, что происходит в эфире белорусского телевидения сейчас. И по несколько раз в день буквально ору в трубку маме и бабушке: «Это неправда!!! Слушайте меня, а не БТ!!!». А ещё научила их смотреть правильный интернет и ДУМАТЬ. 

A post shared by Татьяна Курбат (@kurbatishka) on

Самыя важныя навіны і матэрыялы ў нашым Тэлеграм-канале — падпісвайцеся!